Νέα/Blog, Υλικά Χύτευσης

ACRYLIC ONE – ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΡΗΤΙΝΗΣ

Περιγραφή Προϊόντος

To Α1 Acrylic One είναι ένα σύστημα δύο συστατικών αποτελούμενο από ένα ορυκτό σε σκόνη και μία ακρυλική ρητίνη με βάση το νερό, τα οποία δημιουργούν ένα πολύ ανθεκτικό τελικό αποτέλεσμα (υλικό) και είναι κατάλληλο για κατασκευή αντικειμένων τέχνης, πάνελ, διακοσμητικές επενδύσεις κτιρίων & πλαίσια, καλούπια, υποστηρικτικά καλούπια, design έπιπλα, διακοσμητικά αντικείμενα και πολλά άλλα.
Η ειδική σύνθεση του Α1 Acrylic One έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με όλα τα άλλα συστήματα ρητινών:

 • Δεν περιέχει διαλύτες, αφού έχει σαν βάση το νερό
 • Δεν εκλύει δυσάρεστες οσμές κατά την χρήση
 • Δεν απαιτείται ειδικό εξοπλισμός κατά την χρήση, ούτε μέσα ατομικής προστασίας
 • Εύκολο στη χρήση λόγω της εύκολης αναλογίας των 2 συστατικών 2:1 σκόνη:ρητίνη κατά βάρος
 • Φιλικό προς το περιβάλλον
 • Ανθεκτικό απέναντι στη φωτιά (πιστοποίηση Fire Classification B-s1, d 0)
 • Aνθεκτικό στις καιρικές συνθήκες.
 • Δεν παθαίνει συρρίκνωση
 • UV σταθεροποιημένο
 • Καλές μηχανικές αντοχές

Χρήση Α1 Acrylic One

Το Α1 Acrylic One μπορεί να πάρει οποιαδήποτε μορφή & σχέδιο. Συνεπώς είναι εφικτό να κατασκευαστούν με το χέρι μορφές-σχέδια, επιτρέποντας στον καλλιτέχνη-αρχιτέκτονα να παράξει “μοναδικά” (one of a kind) προϊόντα.
Το Α1 Acrylic One μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και για μαζική παραγωγή αντικειμένων ανεξαρτήτως ποσότητας με τις παρακάτω μεθόδους

 • Επάλειψη
 • Απλή Χύτευση
 • Περιστροφική Χύτευση (Rotation Molding)

Υλικά συμβατά με Α1 Acrylic One

Το Α1 Acrylic One μοιάζει σαν ελεφαντόδοντο (πέτρα) και είναι τόσο σκληρό όσο ένα πολυεστερικό/σύνθετο αντικείμενο. Το Α1 Acrylic One είναι ένα πολύ ευέλικτο υλικό καθώς συνδυάζεται με:

 • Χρωστικές ώστε να δώσουμε ποικιλία χρωματισμών στο τελικό αντικείμενο.
 • Ορυκτά πετρώματα όπως χαλαζιακή άμμος, μαρμαρόσκονη κτλ για να επιτύχουμε τη μορφή φυσικού πετρώματος.
 • Σκόνες μετάλλων όπως πχ σίδηρος, χαλκός κτλ ώστε να επιτύχουμε επιφάνειες οξειδωμένες κτλ.
 • Με ειδικά πρόσθετα ώστε να γίνει πιο παχύρρευστο για χρήση σε κάθετε επιφάνειες.
 • Με άλλα fillers όπως 3D Υαλοσφαιρίδια για κατασκευές 3D.
 • Φελιζόλ για δημιουργία ελαφρών κατασκευών.
 • Ξύλο.
 • Χαρτί/Χαρτόνι.

Περιοχές εφαρμογής

Σημαντικές περιοχές εφαρμογής :

Πρόσθετα Α1

Υπάρχουν πολλά πρόσθετα διαθέσιμα για την βελτίωση της διαδικασίας του Acrylic One, ώστε να μικραίνει ή να μεγαλώνει ο χρόνος δουλέματος, να αυξάνουμε ή να μειώνουμε το ιξώδες του Acrylic One.

Acrylic One Retarder (επιβραδυντής) χρησιμοποιείται για να επιμηκύνουμε το χρόνο δουλέματος. Το Retarder προστίθεται πάντα στη ρητίνη Acrylic One. Προσθέστε maximum 2% retarder αναλογικά του συνολικού βάρους (ρητίνης+σκόνης Acrylic One)

Acrylic One Accelerator (επιταχυντής) χρησιμοποιείται για να μειώσουμε το χρόνο δουλέματος. Το Accelerator προστίθεται πάντα στη ρητίνη Acrylic One. Προσθέστε maximum 1% accelerator αναλογικά του συνολικού βάρους (ρητίνης+σκόνης Acrylic One). To accelerator χρησιμοποιείται επίσης για να διορθώσει τις καθυστερήσεις που μπορεί να προκαλούνται από ορισμένες χρωστικές ή άλλα πρόσθετα.

Α1 Accelarator Video εδώ

Acrylic One Thix A είναι ένα πρόσθετο το οποίο κάνει το προϊόν πιο παχύρρευστο (αυξάνει το ιξώδες του) και του δίνει μία υφή σαν gel. Αυτό το θιξοτροπικό πρόσθετο χρησιμοποιείται για να δημιουργήσουμε το “gel coat” και για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το προϊόν σε κάθετες επιφάνειες. Προσθέτοντας 2% αναλογικά του συνολικού βάρους, επιτυγχάνετε το μέγιστο βαθμό ιξώδους.

Α1 ThixA Video εδώ

Acrylic One Thix Β είναι ένα πρόσθετο το οποίο κάνει το προϊόν πιο παχύρρευστο (αυξάνει το ιξώδες του). Ενώ αναμιγνύετε το Acrylic One προσθέστε το Thix B, χωρίς να σταματήσετε την ανάδευση, μέχρις ότου να πετύχετε το επιθυμητό ιξώδες. Συνιστούμε να μην χρησιμοποιείτε αυτό το πρόσθετο αν πρόκειται το τελικό αντικείμενο να εκτίθεται στο νερό.

Acrylic One Dilute (διαλύτης) μειώνει το ιξώδες του Acrylic One και το κάνει πιο λεπτόρρευστο. Χρησιμοποιείται όταν πρόκειται να χυτεύσουμε περίπλοκα αντικείμενα ή όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ταυτοχρόνως περισσότερα από 1 πρόσθετα. Το dilute μπορεί να επηρεάσει το χρόνο δουλέματος. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε περισσότερο από 5% dilute αναλογικά του συνολικού βάρους

Sealer A1

Acrylic One Sealer
είναι ένα προϊόν κάλυψης βάσης νερού, το οποίο προστατεύει ενάντια στην υγρασία και δίνει στο αντικείμενο ανθεκτικότητα στις καιρικές συνθήκες. Εξειδικευμένα τεστ έχουν δείξει ότι ένα αντικείμενα κατασκευασμένα με το Acrylic One, τα οποία έχουν επικαλυφθεί με το Sealer, μπορούν να αντέξουν μέχρι και 30 χρόνια (τα αποτελέσματα των τεστ διαθέσιμα κατόπιν ζήτησης).

A1 Sealer video εδώ

•    Πάντα προσθέτετε 20% νερό στο Acrylic One Sealer πριν από τη χρήση
•    Το Sealer μπορεί να εφαρμοστεί σε 1 ή περισσότερες στρώσεις ώστε να αυξήσουμε την προστασία
•    Η επιφάνεια πρέπει να είναι καθαρή από κερί, λάδια, σκόνη και βρωμιά
•    Εφαρμόστε το sealer με πινέλο, ρολό ή spray
•    Αφότου το εφαρμόσετε, και ενώ είναι ακόμα νωπό τρίψτε το απαλά με ένα μαλακό πανί
•    Εφαρμόστε την 2η στρώση μετά από 45 λεπτά, αναλόγως και με την θερμοκρασία & υγρασία του χώρου
Τα πλεονεκτήματα του Sealer είναι: 1 συστατικού, δεν περιέχει διαλύτες, βάσης νερού, γρήγορο στέγνωμα, εύκολο στην εφαρμογή, εξαιρετική πρόσφυση, ανθεκτικότητα στις καιρικές συνθήκες & στη βρωμιά.

Πληροφορίες:
Minimum θερμοκρασία χρήσης: 10oC
Κατανάλωση: 8-10m2 ανά λίτρο
Ημ/νία λήξης: 1 έτος σε κλειστό δοχείο
Αποθήκευση: σε σκιερό χώρο, προστατευμένο από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες & παγετό

Πληρωτικά A1

Πληρωτικά (Fillers)

To Acrylic One επιδέχεται προσθήκη διαφόρων πληρωτικών όπως χρωστικές, άμμος και πετρώματα, οργανικά πληρωτικά κτλ. Επομένως ο χρήστης μπορεί να προσαρμόσει το τελικό αποτέλεσμα του Acrylic One όπως επιθυμεί. Κάποια πληρωτικά μπορεί να επηρεάσουν την ανθεκτικότητα στις καιρικές συνθήκες. Το Acrylic One μπορεί να χρωματιστεί με διάφορες χρωστικές. Οι χρωστικές προστίθενται μέσα στη ρητίνη πριν την ανάμιξη με τη σκόνη. Μπορείτε να προσθέσετε maximum 2% χρωστική αναλογικά του συνολικού βάρους.

Video Νο1 με Χρωστική Α1

Video No2 με Χρωστική Α1

Υπάρχουν πολλές σκόνες μετάλλων οι οποίες μπορούν να προστεθούν στο Acrylic One ώστε να πετύχουμε ένα μεταλλικό εφέ. Αν θέλετε να πετύχετε ένα εφέ σκουριασμένου μετάλλου, χρησιμοποιήστε σκόνη σιδήρου.
•    Προσθέστε ποσότητα σκόνης σιδήρου ίση με ποσότητα της σκόνης Acrylic One.
•    Όταν η στρώση αυτή θα έχει στεγνώσει, τρίψτε την με ένα ντουκόχαρτο νερού
•    Τώρα μπορείτε να επεξεργαστείτε την επιφάνεια με υδροχλωρικό οξύ, αμμωνία ή άλλο χημικό το οποίο θα επιταχύνει την διαδικασία σκουριάσματος
Η διαδικασία μπορεί να ακολουθηθεί με σκόνη χαλκού ή μπρούντζου.

Video με σκόνες μετάλλων Α1

Σκόνη ATP: είναι ένα πληρωτικό όγκου το οποίο κάνει το Acrylic One τόσο παχύρρευστο όσο ένας στόκος. Έτσι μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε τις επιφάνειες πιο λείες και να αλλάξουμε το τελικό αντικείμενο. Το ATP προτείνεται μόνο για χρήση σε αντικείμενα εσωτερικού χώρου

Άμμος & Χαλαζιακή άμμος μπορούν να προστεθούν στο Acrylic One ώστε να αποκτήσει ανθεκτικότητα στις γρατζουνιές και να έχει σκληρή επιφάνεια. Χρησιμοποιώντας διαφορετικά χρώματα χαλαζιακής άμμου και κωκκομετρίας μπορείτε να επιτύχετε εμφάνιση γρανίτη. Αφού στεγνώσει πλήρως το Acrylic One τρίψτε καλά την επιφάνεια ώστε το πέτρωμα να γίνει πιο εμφανές και η εμφάνιση να είναι πιο φυσική

Video με Α1 και χαλαζιακή άμμο

Poraver: είναι ένα πολύ ελαφρύ πληρωτικό, το οποίο χρησιμοποιείται για να κάνουμε πολύ ελαφριά γεμίσματα σε αντικείμενα για παράδειγμα σε συμπαγή χυτά αντικείμενα που αλλιώς θα ήταν πολύ βαριά